Трима ученици от интерната в Завен отиват на съд за незаконна екскурзия до Велико Търново. Б.С., Г.Б. и М.С. са изпратени за превъзпитание в специализираното училище заради различни престъпления. Но редът там явно не им понесъл и решили да се разведрят с разходка в „цивилизацията“. 
Речено - сторено. На 18 февруари тримата успели да се измъкнат и на следващия ден вече били в Русе. В района на гарата видели стара лада и решили да се повозят. Собственикът предвидливо бил махнал акумулатора, но невръстните престъпници намерили начин да решат проблема - просто свили батерия от друга кола, метнали се на соцкласиката, запалили я с кабелите към контактния ключ и отпрашили за Велико Търново. 
В района на гара Трапезица обаче изпуснали пътя и колата аварирала. Тогава малките апаши я изоставили, тръгнали пеша напосоки и преспали в изоставена каравана. На другия ден успели да се доберат до автогарата, където също им паднала плячка - незаключен „Мерцедес“. Б.С. се промъкнал вътре и ударил джакпота - открил в жабката 600 долара, 150 лева и 50 израелски шекела. 
След това момчетата отишли до автогарата с намерението да си купят билети и да се приберат по родните си места, но вместо това били разпознати и задържани. И сега им предстои нов процес и връщане в интерната.