Трима телефонни измамници от Ветово бяха изловени по къщите им в изненадваща операция на великотърновски и русенски полицаи и жандармеристи. Акцията бе заснета от камери на Нова тв, която неотдавна направи удар с внедряване на репортер в схемата на „телефонистите“.
Групата била следена от няколко дни в Румъния, откъдето мамела с телефонни обаждания старци в Търново, а мулета прибирали парите. Използвани са схемите за даване на пари за примамка на измамници, които уж са следени от полицаи. И свикналите да вярват на властта и да уважават държавата възрастни хора лесно падали в капана. Последната жертва била 80-годишна търновка, която дала 5100 лева и златни накити.
Веднага след този случай съвместна разработка на русенски и търновски криминалисти установила, че трима тартори на ало измамниците във Ветово лъжат пенсионерите от Румъния. След като било установено, че в сряда вечерта престъпниците са се върнали по домовете си във Ветово, е организирана акцията по задържането им. Двамата са хванати в леглата си, но третият избягал и бил арестуван часове по-късно в Русе, където опитал да се укрие.
По време на обиските в къщите на тримата са намерени 9000 лева в различна валута, златни накити и мобилни телефони. Тримата са откарани в ареста във Велико Търново.
Осем телефонни измамници от Ветово са задържани миналата година. Пет от тях вече са осъдени, делата срещу останалите продължават. Според статистиката през миналата година в Русенско са извършени 78 измами за над 600 000 лева.