В интервю за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ германският президент Франк-Валтер Щайнмайер предупреждава Москва да не се намесва в германските избори през есента.

„Ако се стигне до намеса на Москва във федералните избори, тогава задължително още повече ще се намали от запаса от общи неща. Това ще навреди и на двете страни.“, заявява Щайнмайер в интервюто за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Германският президент рисува една критична картина на отношенията между Европа и Русия. „Русия днес търси своята идентичност повече в разграничаването с Европа и Запада, отколкото в общите неща“, казва Щайнмайер. Ситуацията се е изострила след анексирането на Крим през 2014 г. и след военните действия в Източна Украйна. „Затова днес не трябва да очакваме изненадващо сближаване между Европа и Русия“, е убеден германският президент.

Според него политическата ситуация в Америка може да се промени само в страната. „Едно е ясно. Само американците могат да променят нещо в развитието, което наблюдаваме в Америка“. Според германския президент „не всичко зависи от американския президент“. „Мога само да посъветвам - когато гледаме към Америка, да не се концентрираме изключително върху Доналд Тръмп“.