С определение на Силистренския окръжен съд по искане на Окръжната прокуратура в Силистра в ареста с най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“ е началникът на група „Оперативен център“ в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ Младен А. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.
36-годишният мъж е привлечен като обвиняем за придобиване и пазене на предмети и материали, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти - в периода от 1 януари 2016 до 12 юни 2017 г.
На 13 юни 2017 г. Окръжната прокуратура в Силистра е повдигнала обвинение и е задържала за срок до 72 часа до произнасяне на състав на Силистренския окръжен съд по искането за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Младен А. При претърсване са открити копие на документи за самоличност на различни лица, данни за кредитни карти, номера, дата на валидност, СVV-код и имената на собствениците им.
До разкриване на престъпната дейност на служителя на МВР се стигнало, след като било образувано досъдебно производство в Русе срещу шестима обвиняеми, които са задържани под стража. По него са събрани доказателства, уличаващи началника на група в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в МВР-Силистра, Младен А. Материалите срещу него са изпратени в Окръжната прокуратура в Силистра, тъй като от доказателствата, събрани по разследването, става ясно, че служителят на МВР е извършил престъплението на територията на Силистра.
Обвиняемият полицейски служител поддържал част от електронните устройства - сървър и компютри, разположени в сградата на един от задържаните по делото в Русе. Те били използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система. Младен А. е поддържал интензивна интернет комуникация с един от русенските обвиняеми чрез 3 електронни пощенски кутии в 259 електронни писма, които съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли. Разследването разполага и с писмени доказателства, в които обвиняемият Тихомир Г. от Русе иска от служителя на МВР да заличи компютърни данни и информация, съдържаща се в неговите имейл адреси, за да се осуети изземването й и прилагането й по досъдебното производство.
Определението на Силистренския окръжен съд, с което спрямо Младен А. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.