Лудите са симпатични. Ако съзнанието ви първосигнално отхвърля такова твърдение, гледайте днес от 19 ч в Канев център филма „Корабът Слънчоглед“. Полудокументален, полуигрален, комична драма или драматична комедия - сами ще прецените, но със сигурност ще ви накара да се замислите. Ако и това не е достатъчно, за да подразни любопитството ви, има и още:  филмът е русенски, с русенски автори и изпълнители, сниман е почти изцяло в Русе и май е единственият русенски филм, представян някога на София филм фест и при това включен в селекцията за наградата на публиката! Режисьор, оператор и един от сценаристите е Васил Горанов. Той е и продуцент заедно с майка си Катя Горанова, която участва и в сценарния екип.
Филмите за психиатрично болните са все едни мрачни и тягостни, докато този е особен и ведър, казва д-р Пламен Панайотов, психиатър в Центъра за психично здраве в Русе, който не само е един от сценаристите, а е и сред главните персонажи в „Корабът Слънчоглед“ като д-р Космос.
Д-р Космос лекува пациента си Феферони с кинотерапия, като му помага да прави филми. Двамата отиват в Италия да снимат музикален фестивал. Там Феферони решава, че иска да бъде Фелини, и се влюбва в Жулиета. Други пациенти на д-р Космос също се вдъхновяват да правят филми и психиатърът организира луд филмов фестивал, на който прожектира късометражни филми за Ван Гог, спасяването на света, пенсионерско денс парти, 11 септември, пътя към Камино и др. В резултат един се мисли за Ван Гог и започва да рисува само слънчогледи, откъдето се появява и слънчогледът в заглавието на филма. Други искат да спасят животните на планетата, но понеже не могат, решават да спасят поне играчките и ги подаряват на децата. Така сред главните герои се нарежда Мечо Мечев - капитан на кораба, който съществува само в една объркана реалност.
Филмът показва една друга, красива страна на лудостта и лечебната сила на изкуството, казва д-р Панайотов. В лентата са включени документални кадри от пациенти на русенския Център за психично здраве, участници в арт терапии. Така документалистиката е смесена с актьорска игра, за да създаде един колкото реален, толкова и измислен свят, в който лудите се правят на нормални и обратното, а страстта ги кара да виждат действителността по приказен начин. А след финалните надписи може би ще откриете колко истина има в табелата, която упътва към д-р Космос: Всички, които са намерили смисъла на живота, се приемат без записване от психиатъра в кабинет 304.