Как се прави илюстрация за любима книжка и как трябва да изглежда корицата на тази книжка? Отговори на тези твърде важни въпроси получиха вчера малки таланти от Средното училище по европейски езици в поредния си урок в ателието „Визуални изкуства“. От началото на ваканцията децата прекарват голяма част от времето си в Художествената галерия. За поредна година художничката Красимира Кирилова въвежда малки ученици от Европейското в магията на изобразителното изкуство. Летните часове в галерията за тях са особено привлекателни. 
Всъщност, тук заниманията ни започват с това, че децата разглеждат експозициите, надникват и в богатствата на фондовете на галерията, правят и реплики на произведения на големи майстори, обяснява Красимира Кирилова. Усвоявайки постепенно познания и умения, те сами започват да създават свои рисунки в различни жанрове и стилове, като използват различни техники. От огромно значение е атмосферата тук, казва художничката. Сравнявайки това как се чувстват малките автори в училищните класни стаи и в просторните зали на галерията, тя отбелязва категорично другата нагласа, която неусетно обзема момичетата и момчетата на „Борисова“ 39. Настроенията са по-различни, децата излизат от рамките на обичайното училищно ежедневие и това им позволява повече творчески експерименти - а това е част от задачите, които си поставя ателието. А и съвсем друго си е да рисуваш в зала, в която съвсем близо до теб са поставени картини на големи български и европейски майстори. Това прибавя допълнително вдъхновение и усещане за смисъла на това, което се прави. 
Досега вече те са рисували портрет, тематични композиции, предстои да се разгърнат в сферата на натюрморта и пейзажа, обяснява Красимира Кирилова. А преди да свършат занятията, които ще продължат до края на юни, децата ще учат и нещо, което неизменно предизвиква не просто интерес, а направо възторг у невръстните й ученици - тъкане. Самата Красимира Кирилова е майсторка на тъканите произведения на изкуството и с удоволствие показва азбуката на този красив художествен изказ и на малките. 
След като приключи работата на ателие „Визуални изкуства“ Художествената галерия няма да затвори вратите си за малките русенчета. Напротив - от 4 юли арт работилничката, която традиционно и целогодишно води Бистра Лозанова, вече тръгва с по две занимания седмично - всеки вторник и четвъртък от 10 до 12 часа. Досега с децата се събираме всяка събота, като в нашата работилничка повече поставяме акцент върху приложните изкуства, обяснява тя. Русенчета на възраст от 5 до 18 години показват дарби в майсторенето на кукли от плат, гривни и разни други украшения, къщи за кукли, колажи от прежда и парченца плат и какво ли още не. Арт работилничката съществува вече три години, като символичните й врати са отворени и за нови сръчковци с вкус към красивото и хармоничното. Цената за 1 академичен час занимания е 1 лев и 50 стотинки, колктото струва билетче за вход в галерията, усмихва се Бистра. И обяснява, че децата работят с материали, които изцяло предоставя галерията, а в края на лятото най-сполучливите творби ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита в галерията.