Увлечението по миналото, по простичкия пасторален живот на нашите деди е нещо напълно естествено за народа ни. Съвременният човек, скъсал връзка със земята и корените си, изгубен в съвременното технократско общество, често се припознава в духа на едни отминали времена. Селският бит, тихите улички, красивите възрожденски къщи, прозорците и балконите, потънали в зеленина и цветове, са само част от романтичните усещания, с които асоциираме времената отпреди 50 – 100 години. Но как да се пренесем отново там, ако нямаме селска къща? Този въпрос има много и нееднозначни отговори, но най-лесният вариант е да създадете битов кът, а какво по-подходящо място за тази цел от Вашия балкон. Тук старинното ще живее необезпокоявано и ще бъде готово да Ви посрещне по всяко време и да Ви позволи да се потопите в романтиката на онези времена.

            Има много и различни начини за създаване на битов кът. Днес ще Ви представим няколко идеи от които ще можете да изберете най-подходящите за Вас и да ги съчетаете, така че освен постигането на битово усещане във Вашата къща в Русе, да създадете и едно завършено естетическо усещане.

  1. Любим акцент във вертикалното озеленяване на възрожденските къщи са лозите. Асмите покриват част от фасадата, като подчертават още по-силно цветните акценти по нея. Те са особено атрактивни на балконите, където обвити по парапета създават едно неподправено усещане за хармония. Тъй като лозата е вид със сложна и ангажираща агротехника, можете да се спрете на устойчиви сортове или да я замените с различни декоративни лиани, които имат свежа листна маса и ефектен цъфтеж.
  2. Старинни съдове – използването на стари съдове като саксии на балкона може да Ви помогне да създадете битово усещане. За целта можете да се спрете на всички глинени делви и гърнета, които се намират в изобилие в старите къщи.
  3. Използване на дърво – дървото като обшивка на стените, тавана и парапетите, може също да бъде един добър и лесен вариант за създаване на битов ефект. Дървените облицовки и дървото като цяло не са запазена марка само на възрожденските къщи, ето защо се вписват лесно и в съвременните концепции. Дървените парапети се използват и в съвременните сгради, но те са емблематични за по-старото строителство. В съвремието имаме много добри средства за импрегниране, които позволяват да поддържаме дървото светло и младо дълго време, но може да използвате и по-тъмнен цвят, за да изглежда всичко по-автентично.
  4. Възрожденските традиции в озеленяването – те трудно ще дадат ефект самостоятелно, но пък са прекрасен допълнителен вариант към някои от другите подходи. За да бъде автентично Вашето озеленяване, използвайте цветя, които са били известни и са отглеждани по онова време. Това са всички видове мушкато, съкъзчета, карамфили, здравец, латинка, астрите и др.
  5. И накрая, но не на последно място – използване на различни старинни аксесоари. Това са железни ютии, стари сечива и инструменти, предмети на бита. Можете да ги закачите по стените или да ги използвате по друг начин, така че да се впишат в обстановката и да подсилят търсения ефект.