От 1 юли цената на електроенергията, произведена от покривни фотоволтаици, ще бъде увеличена, предвижда проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ако Комисията приеме изчисленията на работната група, от следващия месец електроенергията от покривни фотоволтаици с мощност до 5 мегавата ще се изкупува за 271,67 лева за мегаватчас без ДДС. В момента цената е 255,39 лева.
По време на обществената дискусия от сектора коментираха, че тези цени вече са реални и това ще стимулира развитието на този тип централи. От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) обаче отбелязаха, че ще има нужда от още промени в регулацията и затова ще внесе и предложение за изменения в наредбите.
Според някои експерти, с решението КЕВР надува нов балон - този път с покривните фотоволтаици. Цената отново е преференциална и двойно над пазарната, което прави инвестициите изгодни на този етап. Тези числа обаче могат да се променят всеки момент ако инсталациите станат твърде много и натежат на НЕК. Или пък изкупуваният ток да се ограничи и да изправи инвеститорите пред проблеми. Както вече се случи с други покривни централи - справка русенската „Зита Солар“.
Парадоксално, но от движение „Граждански контрол“, което също участваше в обсъждането, дадоха пример с Гърция, където домакинствата с фотоволтаици били значително повече. Точно тази държава обаче е в технически фалит и се моли да й се опростят дълговете.