С красив концерт в салона на Военния клуб тази вечер ще бъде поставено началото на артистичното лято в комплекса на брега на Дунава, в който влиза и сцената на Летния театър. Организатор на събитието, което започва в 19 ч в залата, е Емил Желев, бас, който иска да предложи на русенската публика ефектен букет от арии от известни френски и италиански опери. Иска ми се това емблематично място - Военният клуб, да се превърне отново в притегателна точка за ценителите на изкуството, каза вчера на пресконференция Желев. 
Специално за концерта тази вечер той е поканил 
млади български оперни солисти, които са добре известни и обичани 
от зрителите не само в България, но и зад пределите й. Това са сопраното Теодора Чукурска, тенорът Борис Луков, баритонът Николай Добрев и басът Евгений Станимиров. На пианото ще бъде Вилиана Вълчева, която е и оркестров диригент. 
Всеки от тях в своята биография има запазено място за Русе. Чукурска е солистка в Русенската опера. Вилиана Вълчева всъщност е направила именно в Русе своя дебют на българска сцена - това е било преди 7 години. Вълчева е гостувала в града заедно със свои професори от Швейцария, където е завършила магистърската си степен, и в Русе е дирижирала „Ромео и Жулиета“ и други творби на Чайковски. Евгений Станимиров е пял за първи път на русенска сцена през 2008 г., а Борис Луков е радвал русенци многократно заедно с колегите си от Тримата тенори, а във Военния клуб е участвал в масторски клас на Бойко Цветанов. 
Сега сме тук най-вече, защото ни е поканил не друг, а Емил Желев
обясни Борис Луков. Той и неговите колеги са убедени, че е нелепо пред публиката да излизат постоянно едни и същи лица. Трябва хората да виждат и да чуват нови имена, театрите трябва да си разменят артисти и гастроли, убеден е Луков. „Дори когато на сцената виждаш невероятни таланти - но все едни и същи физиономии, малко или много в един момент това започва да те отегчава. Когато 40 дни подред ядеш черен хайвер, накрая ти писва и на 41-ия ще каже: „Дай боб!“, илюстрира той своето мнение. 
Време е да направим и друго - да раздвижим нещата в концертната дейност така, че да влязат млади хора и деца в салона, убеден е Желев. 
Трябва отсега да помислим колко е важно да отгледаме млада публика
а не да разчитаме само на възрастните хора, които засега пълнят залите, добави и солистката на русенския балет Зорница Петрова, която е в организаторския екип на Емил Желев. 
Тази вечер предстои взискателната русенска публика да чуе в техни изпълнения арии из оперите „Кармен“ на Жорж Бизе, „Тоска“ на Джакомо Пучини, „Фауст“ на Шарл Гуно, „Макбет“ и „Атила“ на Джузепе Верди и др. На зрителите ще бъде предложено да попълнят анкета с няколко въпроса за предпочитанията и впечатленията си. Това ще ни помогне при организацията на следващите концерти, каза Желев. И издаде, че сред намеренията му за в бъдеще фигурира един голям концерт с православни песнопения. Надявам се, че ще можем да го подготвим и да зарадваме русенци, разчитам за това на спонсорите, които сега ни подкрепят много сериозно за първия концерт, добави Емил Желев.