За младите има страхотна перспектива да правят рокендрол в България, тук и сега. Това заяви в интервю за БГНЕС музикантът Васил Георгиев, по-добре познат като Васко Кръпката.

„И на български, защото повечето групи се кръщават с английски имена, пеят на английски, което е добре. Те искат да покорят европейски и световни класации, да ходят по фестивали, но кой ще свири на стадиона в Нова Загора, кой ще свира на бирфеста в Кнежа. Трябва да мислим, че и тук хората имат нужда от тази музика и да правим български парчета. Това е единствената ми критика към младите групи”, категоричен е певецът.

Според него рокендролът се е разпространил толкова много по целия свят, че музикантите по някой път са повече от публиката. „Има страшно много млади групи. Те имат голяма конкуренция. Но, когато аз станах известен също имах огромна конкуренция. Появих се по времето на Милена, Контрол, Щурците, ФСБ - големи български музиканти. Става все по-трудно, защото те трябва да си намерят песента, с какво да ги запомнят хората”, смята Васко Кръпката.

„В България и в света, който също е изтрещял много, има много материал на рокендрол, блус, джаз. Тази музика се оказа международна класическа територия за бунтарите, хората, които искат да променят живота си и целия свят. Като се започне от Бийтълс и Ролинг Стоунс, като се стигне до ден-днешен. Много мислещата част от населението слуша и изпълнява тази музика”, категоричен е музикантът.

Кръпката взе участие в първия ден от фестивала „Цвете за Гошо”, който се провежда този уикенд в Южния парк, а днес е финалният му ден. „Тук говорим за българския рокендрол, говорим за блус и рок. Рокът е много обширно понятие - като се започне от обикновения рокендрол и се стигне до траш метъл. Тук наблягаме специално на блус рок, защото Георги Минчев, на когото е посветен фестивала „Цвете за Гошо”, е неговата връзка с музиката - блус и рок. Той имаше и поп песни. Може да се направи и поп фестивал, но тук говорим за блус и класически рок, доколкото го има”, каза певецът.

Васко Кръпката заяви, че е много щастлив, че 17 години всяка година все повече и все по-готини хора се събират. „Много щастливи физиономии виждаме тук. Всичко е много позитивно. Важно е да сме от висока класа и да вдигаме нивото всяка година”, посочи той.

„На първия ден от фестивала, който беше вчера, беше страхотно. Прекрасен, позитивен купон с 10 000 усмихнати и позитивни физиономии на поляната. Много интелигентно, много хубаво. Никой не пострада, всичко беше щастливо, прекрасно, мир и любов, и много хубава музика. Обикновено са по 10 групи на ден. Днес имаме група от Варна, вчера от Благоевград, Пловдив, Видин. Днес ще бъде малко по-тежък рок”, допълни той.

Рок & Блус фестивалът „Цвете за Гошо” е посветен на паметта на големия рок музикант Георги Минчев.