От девет сутринта до осем вечерта звънки народни песни, свирни, напеви и наричания огласяха Парка на младежта. Стотици хора се събраха там вчера, за да станат част от 48-ото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“, един от авторитетните форуми в страната за популяризиране на живото народно богатство. 
С приветствие към участниците и публиката се обърна зам.-кметът Иван Григоров, който подчерта богатата биография на русенския събор и ролята на фолклорния форум за съхраняването на традициите. Той предаде на събралите се специалния поздрав от кмета Пламен Стоилов и пожела успех на стотиците участници. Над 600 ентусиасти представиха в колективни и индивидуални изпълнения пъстрата палитра на песните, танците и обичаите в Русенско, Силистренско, Габровско, Шуменско, Великотърновско. Всички те отвориха доста работа на журито с председател проф.Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе, което до късно снощи обсъжда изпълненията и умува кое място на кого да присъди. Резултатите ще бъдат обявени днес.
Специалният гост на тазгодишното издание на „Златната гъдулка“ беше битовият оркестър „Плам“, който изнесе концерт точно по обед, като накара самодейци и публика да се уловят на общо хоро. Веднага след това на сцената излезе групата за изворен фолклор с ръководител Снежана Атанасова, която представи обичая „Сирни Заговезни - Маскенден“. В състава на самодейната група бяха и най-малките участници във фолклорния събор. Единият е 3-годишният Матео, чиято майка е русенка, а бащата е испанец и сега е пристигнал при баба Дари в Долапите за лятото. Матео сам настоял да участва във възстановката на Заговезни, разказаха долапчани. Още по-мъничка обаче беше Теодора от същата самодейна група - тя е на 10 месеца и няколко дни, но дойде за събора пременена с миниатюрна народна носийка - везана ризка, черен бръчник и алена престилчица, за да се включи в пресъздаването на обичая заедно с майка си Зорница и с баба и дядо.