Пътят Русе-Бяла има нужда от основен ремонт и затова поетапно, при осигурено финансиране, ще се прави, заяви при посещението си в събота в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че двата най-тежки участъка от София до Русе са край Луковит и Бяла-Русе. Последният е в трагично състояние, като на места има пропадания, образували се от интензивния трафик на тежкотоварни камиони. Министърът информира, че са предвидени 4 млн. лева за превантивен ремонт на Беленския баир, който е в най-тежко положение. Ремонтът ще започне през това лято.
Нанков каза още, че изграждането на автомагистралата Русе-Велико Търново е един от основните приоритети за правителството. Това не са само обещания, а ще видите реални действия, коментира министърът. Двата приоритетни участъка са обходът на Бяла, който е от 36 км, и 43 км от Русе до Бяла.
За изграждането на автомагистралата са нужни 600 млн. евро. Нанков заяви, че не може да се ангажира с точен срок кога реално ще започне същинското й строителство, тъй като може да има обжалване, свързано с Оценката на въздействието на околната среда /ОВОС/. Ако всичко обаче е наред, в края на 2018 г. може да започне реалното възлагане по самото изграждане на магистралата.
При посещението си в Русе министър Нанков се срещна с кмета Пламен Стоилов. На срещата присъстваха и депутатите Пламен Нунев и Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров, неговите заместници Свилен Иванов и Валентин Колев, зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска и управителят на ВиК Сава Савов. С министъра бяха обсъдени важни за Русе инфраструктурни проекти като предстоящата реконструция на Математическата гимназия и СУ „Христо Ботев“, канализацията на кварталите Средна кула и Долапите.
По-късно министърът огледа района на ГКПП „Дунав мост“ по повод предстоящото разширение на пътя. На място той беше запознат и с проблема на кръстовището до магазин „Джъмбо“, като кметът Пламен Стоилов го уведоми, че ще се търси съдействието на държавата за изграждане на кръгово кръстовище, тъй като мястото е невралгично и с тежки катастрофи. Нанков огледа и пътя Русе-Червена вода-Кубрат, който ще бъде ремонтиран. В програмата му бяха включени и оглед на проблемния блок „Русия, Сарайския мост и бул.“България“.