Подготовя се създаването на Център за криминологични изследвания в Русенския университет, съобщи проф. Петя Шопова, която беше един от докладчиците на научно-приложната конференция на тема „Ролята на криминологията и сродните й науки в противодействието на престъпността“. Тя беше организирана от Юридическия факултет на университета и се проведе в събота. На форума бяха разисквани научните и приложните изследвания при изучаване на престъпността, изследване на индивидуалното престъпно поведение и работа с правонарушители, както и формирането на наказателната политика и политиката по превенция на престъпността.
За новите идеи за справяне с корупцията сред служителите на МВР говори директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в Министерство на вътрешните работи старши комисар Румен Ганев. Той обясни, че ще бъдат въведени тестове за интегритет, които цяла Европа ползва. По този начин ще се тестват служителите за тяхната лоялност и ще се добива представа кой как си върши работата. Също така ще се засили контролът на имотните декларации на служителите, тъй като това ще подейства „отрезвяващо върху техните желания да се поддават на корупционен натиск“.
Според Ганев трябва да се засили и ролята на видеонаблюдението и на дистанционния контрол. Това вече давало много добри резултати в „Пътна полиция“, което е било отчетено и от Европейската комисия в мониторинговите доклади. Той съобщи, че предстои нов проект за 300 автомобила, в които ще бъде заложена експериментално нова видеосистема с боди камери на самите служители, както е в много европейски държави и в САЩ. Отделно, ще има камера и в самата кола, която ще гледа навън. Голяма част от тези проекти ще стартират до края на годината, заяви Ганев и уточни, че това няма да струва нито лев на данъкоплатеца, защото дирекцията кандидатства за финансиране чрез Норвежкия механизъм с проект за около 2 млн. евро.
В конференцията участваха също депутатът Искрен Веселинов, зам. областният управител Валентин Колев, зам.-кметът Наталия Кръстева, директорът на ОДМВР старши комисар Теодор Атанасов, ректорът на университета проф. д-р Велизара Пенчева, деканът на Юридическия факултет проф. Лъчезар Дачев и др.