Драмата с неприети първолаци, която разплака десетки софиянчета и разгневи техните родители, достигна и до Русе и така записа града в списъка на „големите градове“. 
Седемгодишни русенчета, които живеят на 30 метра от основно училище „Иван Вазов“, не са приети в първи клас в училището. Родителите са в паника - на тях и през ум не им е минавало, че децата, израсли на метри от училището, няма да учат в него. И че тепърва вместо да мислят за цвета на раничката и на моливника на първолака, трябва да умуват в кое друго училище да запишат детето.      

И да решават куп възникнали проблеми: кой ще го води сутрин, кой ще го взема вечер, с какво ще трябва да се пътува дотам, в колко сутрин ще се налага да става цялото семейство... 
Имаме подадени над 200 молби за първи клас за три паралелки с общо 66 ученици, каза директорката на ОУ „Иван Вазов“ Теодора Йорданова. И призна, че една от причините за драмата е това, че училището е средищно и приема с приоритет децата, които идват от село Басарбово. 
Само от Басарбово в „Иван Вазов“ тази година ще учат 21 първокласници - с други думи, „басарбовчетата“ запълват една цяла паралелка без едно място. И за останалите 45 места се борят останалите 180 деца. Тук вече влиза в ход станалата прословута Наредба 10, според която кандидатите се класират по точки - формулярът започва с 3 точки, които се дават за настоящ адрес, плюс още 2 за постоянен адрес. 
Така на сцената се разгръща основното действие, което очевидно занимава десетки родители на първолаци. Явно запознати с въпросната наредба, а също така спрели избора си на предпочитано училище, те вземат мерки предварително и... сменят адресната си регистрация с такава, която ще даде повече шансове на детето им за „престижно“ училище. В случая - в Басарбово или на друг адрес в района на центъра, който е периметър на „И.Вазов“. Към това се добавят още документи, носещи точки - близнаци, завършена подготвителна група в училището, работно място на родителите, ТЕЛК и т.н. 
Родителите ни предоставят служебни бележки за работните си места, ние проверяваме копието и оригинала, но нямаме за задача да проверяваме дали това е истинското работно място, казва директорката Теодора Йорданова. Същото важи и за адресната регистрация - никой не проверява дали реално семейството живее на посочения адрес. Разчитаме на това родителите да са съвестни, добавя Йорданова. 
С просто око се вижда, че напразно се разчита на това. За последната 1 година в Басарбово са направени 41 нови регистрации по настоящ адрес, 14 - и по постоянен адрес, сочи справка от кметството в близкото до Русе село. Не мога да отказвам регистрации, коментира кметът Николай Колев. Регистрирането не е закононарушение, казва той и добавя: „Но е злоупотреба“. Според него тази вратичка е отворена съвсем умишлено, а за да си дойдат нещата по местата, би трябвало адресната регистрация в Басарбово да се обвърже с посещаването на детската градина там. 
Впрочем, данни на Регионалното управление по образованието сочат, че 5 деца от Басарбово са посещавали подготвителна група в детска градина там, от тях само 3 кандидатстват в ОУ „Иван Вазов“. Излиза, че останалите 18 дечица, които влизат в „престижния“ първи клас не са от селото? Щом не са ходили на тамошната забавачка, която е задължителна... 
Ситуацията е патова и няма полезен ход, проблемът е аналогичен и в СУ за европейски езици, и в „Отец Паисий“, потвърди началникът на РУО Димитър Райнов. И в трите има по над 200 кандидати за по 66 места, като се знае много добре, че в тези райони просто няма по толкова деца, каза Райнов. Но - документите на всички са редовни, ние няма как да докажем, че родителите са направили нещо нередно, особено след като от 1 година вече не се прилага принципът за уседналост, добавя той. И признава, че в „Иван Вазов“ ситуацията е най-сериозна заради статута му на средищно училище. То трябва да излезе от списъка на средищните, но дори това да стане сега, за следващата учебна година нищо не може да се промени, пояснява Райнов. И успокоява, че в училище „Възраждане“ има 51 свободни места, във „Васил Априлов“ - 44, в „Братя Миладинови“ - 34, в „Никола Обретенов“ - 33 и т.н. Ама как да водиш всяка сутрин дете от адрес на една пряка от общината до „Чародейка“? И най-важното - защо?!  
„Когато преди 12 години закриха нашето училище и ни дадоха 250 000 лева, ние ходехме с тези пари и се молехме да вземат нашите деца в някое училище в Русе. Тогава „Иван Вазов“ си беше обикновено училище. Те ни взеха и с нашите пари станаха толкова атрактивни. А сега това води до такива аномалии“, казва кметът Николай Колев. И добавя: „Сега казват: „Басарбово е виновно! Проблемът не е в Басарбово, а в това, че някой чиновник си позволява да прави така, че още като забременее жената, да почне да търси връзки за детска ясла, после връзки за детска градина, после за първи клас...“ 
Днес на извънредно заседане на постоянната комисия по образование в общинския съвет ще се обсъжда казусът с приема на първокласници в ОУ „Иван Нвазов“. Какво ще реши комисията, предстои да видим.