Медицински екипи от Комплексния онкологичен център и Университетска болница „Медика“ свалиха скалпа на 64-годишна русенка и й присадиха кожа на главата, за да я спасят от тумор на главата, съобщи собственикът на лечебни заведения „Медика“ доц.Кирил Панайотов.
Става въпрос за един много рядък доброкачествен тумор, който засяга окосмената част на главата. Лично аз се сещам за два такива случая в практиката ми - единият е с тази пациентка, другият е с мъж преди години, който продължи лечението си в София, обясни управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров.
Причините този тумор да се появи в луковиците на космите на главата са свързани с ембрионалното развитие на клетките, обясни началникът на отделение „Пластично-възстановителна хирургия“ към УМБАЛ „Медика“ д-р Живко Димитров. В началото туморът е бил малък, но постепенно се разраснал и през годините на пациентката са правени няколко операции за премахването му, но той продължил да расте и постепенно обхванал цялата окосмена част на главата, като по черепа се появили големи образувания, които вече не можели да бъдат прикрити и с перука.
Така се стига до единственото решение на проблема - да се премахне скалпа на жената, което е направено от д-р Кожухаров. След това д-р Димитров и пластичният хирург в „Медика“ д-р Наско Тютюнджиев са присадили на черепа кожа от други части на тялото.
Занапред на тази пациентка й предстои един пълноценен живот, необходимо е само да носи перука, посочи д-р Димитров и определи този случай като много успешен за съвместния екип между двете лечебни заведения.  
От началото на годината екипите на двете болници са лекували близо 200 случая на големи кожни дефекти по окосмената част на главата или други части на тялото чрез пластики, уточни д-р Димитров. 
Ракът на гърдата е друго заболяване, при което двете лечебни заведения могат да работят съвместно, каза д-р Димитров. Това важи най-много за жени, които са в активна възраст и ние можем да им върнем женствеността чрез реконструкция на гърдата, която вече се поема от здравната каса, и поставяне на протеза, която се закупува от пациентките, уточни д-р Кожухаров и посочи, че двете лечебни заведения много добре се допълват като потенциал, техника и медицински специалисти.
В резултат на съвместната работа между двете лечебни заведения само от началото на годината 84 пациенти с различни онкозаболявания са в трайни ремисии, посочи управителят на УМБАЛ „Медика“ д-р Ивелин Йоцов.