Обновените си отдели „Плодове и зеленчуци“ и „Месо“ откри официално вчера русенският магазин на „Метро“. С тях веригата дава старт на програмата си „Отгледано с грижа в България“ за директна доставка на плодове, зеленчуци и месо от местни производители от региона. На събитието присъстваха фермери от Съюза на дунавските овощари, някои от които вече работят с „Метро“, а други тепърва очакват да сключат договори. Сред гостите бяха зам.-кметът Иван Григоров, управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев, експертът от Областна служба „Съвети в земеделието“ Деница Гаджева и др.
По новия си модел, разчитащ на директно партньорство с малките земеделски производители в регионите, в които оперират 11-те й магазина, веригата работи още от миналата година. Идеята е, че ако се насочи към местното производство и местните производители, техните продукти ще достигат много бързо до клиентите и ще им гарантират качеството и свежестта, на които те разчитат, за да постигат успехи. Новият модел позволява и на българските фермери да доставят своята продукция директно в магазините, като елиминира посредниците и по този начин им осигурява по-добри цени. Министерство на земеделието и храните също стои зад проекта, а преди старта бе проведена обучителна кампания със съдействието на Националната служба за съвети в земеделието. Така около 6000 български ресторанта и над 300 000 професионални клиенти вече могат да се доверят на „Метро“ при избора си на свежи и отгледани в България плодове и зеленчуци, които да им помогнат да покрият изискванията на своите клиенти за добра и вкусна храна.
Доволни сме от работата с „Метро“. Като всяко ново нещо имаше и трудности, но ги изгладихме. А търговецът от магазина, с когото контактувахме, бе изключително отзивчив, помогна ни много, споделиха производителите на плодове Димитър Рачев и Ервин Тарак. Първият снабдява веригата с череши от градината си в Тутраканско, а вторият доскоро е зареждал магазина с ягоди и възнамерява да работи с веригата и догодина.
Като бъдещ партньор на „Метро“ се определи и председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев, производител на ябълки, круши и праскови. Според него, това е една добра възможност, от която фермерите трябва да се възползват.
До края на 2017 г. ще сключим около 200 договора за доставка с местни производители за 150 местни сорта български плодове и зеленчуци. Минималното количество плодове и зеленчуци, което ще бъде доставяно до магазините, е 12 000 тона годишно, заяви при откриването на обновения отдел управителят на „Метро“ - Русе Мая Пачеръзова. 
Зам.-кметът Иван Григоров поздрави „Метро“ за иновативната идея и обеща съдействие от община Русе за развитието й.