Отделение „Изгаряния и пластика“ към Университетска болница Русе е съсипано от директора д-р Иван Стоянов, пише общопрактикуващият лекар д-р Сребрина Петканова в жалба, която е изпратена до Министерство на здравеопазването, управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, директора на РЗОК Калоян Копчев, кмета Пламен Стоилов и до „Утро“.
За ликвидираното отделение в Хирургическия блок вчера извести и управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров. Това стана на съвместната пресконференция с УМБАЛ „Медика“ по повод на извършена от екипи на двете лечебни заведения сложна операция за отстранява на тумор на главата на жена и последваща пластика. Думите му потвърдиха управителят на болница „Медика“ д-р Ивелин Йоцов и собственикът на лечебни заведения „Медика“ доц.Кирил Панайотов, които уточниха, че засега единственото отделение „Изгаряния и пластика“ в Русе е в УМБАЛ „Медика“, затова операцията е извършена там.
В жалбата си д-р Петканова разказва случай с неин пациент с базоцелуларен карцином на лицето. Той е потърсил квалифицирана медицинска помощ от началника на отделение „Изгаряния и пластика“ в УМБАЛ-Русе д-р Станимир Георгиев като най-подходящ специалист за оперативна интервенция в тази част на тялото. Пластичният хирург обаче го е вписал в листа на чакащите, като му е казал, че не знае дали изобщо ще може да го оперира. 
Истината е, че отделението съществува само по документи, в него не се извършва никаква оперативна дейност. Трима пластични хирурзи вече са напуснали и работят в други болници, каза за „Утро“ д-р Петканова.
Оказва се, че директорът на УМБАЛ Русе д-р Стоянов е счел за необходимо да се освободи от този водещ специалист и по устав да ликвидира отделението, на което той е началник, е написала и в жалбата си общопрактикуващата лекарка.
Отделенията с такъв профил в страната са само четири и е кощунство русенското да се съсипва, защото за операции в него постъпват пациенти с тежки изгаряния от всички региони около Русе. Сега обаче се налага тези пациенти да бъдат транспортирани до София, тъй като във Варна вече не ги приемат, а д-р Станимир Георгиев, който е един от водещите специалисти не само в Русе, е изтикан на заден план в УМБАЛ Русе, казва още д-р Петканова.
Според нея нивото на предлаганата медицинска помощ от УМБАЛ Русе е занижено след назначаването на д-р Иван Стоянов за главен лекар и мениджър. Изводите си тя прави от всекидневната си практика на общопрактикуващ лекар, както и от факта, че много талантливи лекари като д-р Гецов, д-р Петров, д-р Лефтеров, д-р Шербанов и други вече са напуснали.
Според мен това е пагубно за Университетска болница Русе и най-вече за пациентите, категорична е д-р Петканова. Тя си обяснява тази чистка с неразбиране на здравните проблеми на обществото и изключително лош мениджмънт. 
Нямам нищо против д-р Иван Стоянов. Дълги години се е ползвал със симпатиите ми. Но там, където не можеш да се справиш с проблемите, смятам, че е достойно да освободиш поста за човек с необходимите качества, завършва жалбата си д-р Петканова.
Д-р Станимир Георгиев отказа всякакъв коментар по темата.
Директорът на здравната каса Калоян Копчев обаче обясни, че д-р Станимир Георгиев има сключен основен трудов договор с УМБАЛ Русе. И уточни, че за разлика от миналата година, когато използваемостта на леглата в отделение „Изгаряния и пластика“ е била над 90%, през април тази година тя се е свлякла до 17%. 
Д-р Иван Стоянов вчера не бе открит за коментар, тъй като бил в Министерството на здравеопазването, но от пиар отдела на УМБАЛ разпространиха следното съобщение до медиите: „Във връзка с разпространената днес информация, че отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ-Русе е закрито, ви информираме, че към момента отделението не е закрито, но поради липса на кадри е смъкнало нивото си на компетентност. Поради тази причина в нашето отделение не може да бъде извършена подобна операция, за която са били информирани медиите“.