Увеличаването на интензитета и продължителността на физическите упражнения при спортуващи могат да доведат до хронично влошаване на функцията на червата и други проблеми в коремната област. Това става ясно от проучване върху чревното здраве.

В него се посочва, че допълнителното натоварване наранява клетките на червата, което от своя страна позволява на обикновено изолираните патогенни ендотоксини да стигнат до кръвоносната система. Това състояние на предизвикан от упражнения стомашен синдром може да доведе до остри или хронични усложнения със здравето, пише научното издание „Сайънс дейли“.

Според изследователите прагът на здравословната тренировка е 2 часа при 60% консумация на кислород, като той важи за всички, независимо в каква телесна форма се намират. Също така тренировките при високи температури на околната среда допълнително влошават негативния ефект.

В същото време проучването посочва, че при хора с раздразнени или възпалени черва по-слабата физическа активност е за предпочитане.

„Въпреки че прекомерните упражнения се потвърждава да са вредни за целостта и функцията на червата, ние установихме няколко допринасящи за влошаването фактори, които могат да бъдат контролирани, както и няколко стратегии за превенция и справяне, които могат да облекчат и премахнат вредите и влошената функция“, посочва д-р Рикардо Коста, водещ автор на изследването.