33 произведения на съвременни български автори ще се състезават за спечелването на литературната награда „Елиас Канети“, стана ясно вчера. 31 са белетристите, предложени от различни български издателства, две са драматургичните творби. Състезанието за драматургия ще се води между Елена Алексиева и нейната пиеса „Жертви на любовта“ и Сава Василев с неговия „Капан за дребни хищници и други човешки животни“. 
12 жени и 19 мъже са романистите, които ще си оспорват приза. Сред тях са носителят на наградата „Канети“ от 2013 г. Милен Русков с новия двутомник „Чамкория“, младият Константин Трендафилов със „Затвори сърце“, Ангел Игов с „Кротките“, а също Недялко Славов с „Камбаната“, Владимир Зарев с „Орлов мост“, „Печатарят“ на Силвия Томова, Иван Станков с „Улици и кораби.Gm“, Веселина Седларска с „Кладенецът“. 
Предстои сформирането на 7-членна комисия, която ще бъде назначена със заповед на кмета Пламен Стоилов, която ще определи номинираните и носителите на наградата.
Кой ще стане седмият носител на приза на името на родения в Русе нобелов лауреат ще стане ясно на тържествена церемония на 1 ноември, Деня на народните будители. Статуетката - бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда в размер на 5000 лв. за белетристика и 2000 лв. за драматургия.