Над 650 участници се очаква да излязат на сцената на 48-ия фолклорен събор „Златната гъдулка“ в неделя в началото на Парка на младежта. 30 групи за изворен и 40 за обработен фолклор ще се включат в надпреварата за приза във формата на типичния български музикален инструмент, изработен от русенския майстор гъдулар Антон Антонов. Заедно с тях ще се състезават и 26 индивидуални изпълнители, обясни началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. Всички те ще представят богатството на певческото, танцово, инструментално и словесно народно творчество. 
Журито с председател проф.Николай Ненов, директор на Историческия музей, ще определи тазгодишните носители на наградите. 
По време на събора в алеята от Вазата ще бъдат разположени и маси, на които 24 майстори от Дунавската задруга ще покажат свои произведения, съобщи председателят на задругата Татяна Колева. Дърворезби, накити от мъниста, калоферска дантела, везба, ножарство, медникарство, художествено леене и други старинни занаяти ще привлекат вниманието на русенци. 
В 12 ч по традиция на сцената ще излезе специалният гост на събора. Тази година това ще бъде ръководеният от Пламен Димитров оркестър „Плам“, който тази година навършва 15 години.