Русенци явно не вярват много на обещанията на държавата, че от нея ще получат по-голяма пенсия и не бързат да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Тази възможност бе въведена през септември 2015 г. Оттогава в офиса на НАП в Русе са приети едва 309 заявления на граждани за промяна на осигуряването от универсален пенсионен фонд (УПФ) във фонд „Пенсии“ на НОИ. Останалите към 60 хиляди осигуряващи се, родени след 1 януари 1960 г., засега предпочитат да се въздържат от подобна стъпка. А кандидатите за 100% държавна пенсия не само не се увеличават, но и намаляват - за четирите месеца на 2015 г. бяха подадени 69 заявления, за цялата 2016 г. - 205, а от началото на 2017 г. досега - само 35.
Такова е положението и в цялата страна - досега към 10 хил. души са прехвърлили партидите си от УПФ и са започнали да се осигуряват с пълния размер на вноската си в НОИ.
От 1 януари тази година всички работещи внасят вече 18,8% от осигурителния си доход за пенсия (с 1% повече от миналата година), като при родените след 1 януари 1960 г. 13,8% отиват в НОИ, а останалите 5% - в УПФ. Финансови и социални министри, синдикати и други обичайни говорители от тв студиата ни убеждават, че за нас е по-добре и тези 5% да пренасочим също към държавата. Най-активен от всички е финансовият консултант Любомир Христов, който от всяка възможна трибуна обяснява, че по неговите сметки две пенсии ще бъдат по-малко от една. Сметките на управляващите пенсионни фондове са други - според тях прехвърлянето в НОИ носи 39 лева загуба за всеки 1000 лева в партидата.
Коя сметка е вярна, е трудно да се каже, защото всяка се базира на множество допускания, които може да са верни, а може би не. Факт е, че държавната пенсия е сигурна, но правилата за отпускането й се променят толкова често, че всякакво дългосрочно прогнозиране е абсолютно безсмислена задача. Какъв например е смисълът човек да внася повече, ако догодина новите управляващи решат да вдигнат минимума много нагоре и изравнят всички пенсии? 
Пенсионните фондове също имат трески за дялане. Една от тях - високите събирани такси, е на път да се минимизира. Еднократните 5% от всяка вноска вече са 3,75%, а догодина ще паднат до 3,5%. Инвестиционната такса от 1% намаля до 0,6% тази година, а през 2018 г. ще стане 0,5%. Другият проблем е намаляващата доходност от инвестициите, за което обаче фондовете нямат голяма вина - заради водената от централните банки политика на много ниски и отрицателни лихви доходностите по всички финансови инструменти в цял свят са се понижили драстично. Преди кризата имаше години с по 10-15% годишна доходност на парите за втора пенсия, но тези времена са отдавна в миналото и не се вижда как ще се повторят скоро. Но пък в УПФ всеки може да види неговите си лични пари за пенсия, да следи как се променя партидата му. И знае, че ако нещо фатално се случи с него, преди да се пенсионира, парите няма да се загубят, а ще отидат у децата му.
Въздържането от решение на този етап е може би най-правилната стъпка, тъй като ситуацията с бъдещите пенсии - първи и втори, е изключително неясна. Точната сметка е невъзможна и при всички случаи тя би била базирана на променливи компоненти, които едва ли някой може да предвиди за период от 10-20-30 години напред. А в България неизвестните са още повече, тъй като и нормативната уредба се променя с нечувана лекота и скорост, много често - без някакви дебати или сериозни анализи за дългосрочните резултати.
Хубавото е, че огромната част от бъдещите пенсионери имат още време за вземане на решение. Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от УПФ във фонд „Пенсии“ на НОИ не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране. От 1 януари 2017 г. това право се придобива при възраст 61 години за жените и 64 години за мъжете, а от 1 януари 2018 г. - при възраст 61 години и 2 месеца от жените и 64 години и 2 месеца за мъжете. Това означава, че през 2017 г. трябва към датата на подаване на заявлението лицата да не са навършили възраст 56 години за жените и съответно 59 години за мъжете. За следващите години изискването се прилага аналогично съобразно възрастта в чл. 68, ал.1 от КСО. Например, лицата, които ще подадат заявление през 2018 г., трябва към датата на подаване на заявлението да не са навършили възраст 56 години и 2 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете.