Норвежкият неонацист Андерс Брайвик, който изби 77 души през 2011 година, заяви, че ще постави пред Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) „нехуманните“ условия в затвора, където излежава присъдата си.

Той извърши престъплението си в столицата Осло и на остров Ютьоя, където стреля по млади активисти, събрали се на политически семинар.

„Ще изпратим жалба до съда в Страсбург колкото се може по-скоро“, заяви адвокатът му Ойщайн Сторвик.

Върховният съд на Норвегия отхвърли жалбата му. „Винаги сме били готови да реагираме при положение, че нашият случая не успее пред Върховния съд“, добави адвокатът.

През април миналата година областен съд в столицата постанови, че норвежката държава е виновна за това, че е третирала Брайвик по нехуманен и унизителен начин, нарушавайки Европейската конвенция за правата на човека. Като причина съдът посочи дългият изолационен режим на убиеца. Той е държан далеч от други затворници от деня, в който извърши нападенията си преди шест години. Според адвокатите му това се отразява зле на психичното му здраве. Впоследствие държавата обжалва решението.

Апелативният съд в същото време потвърди, че решението на по-долната инстанция за правото за поверителност на Брайвик не е било нарушено. Според убиеца стриктното наблюдение на кореспонденцията му е в нарушение на човешките му права.