Мансардите са обособени в жилищна площ подпокривни пространства. Те са много въздействащи и романтични помещения, особено в старите къщи. Използването им позволява да се спечелят ценни квадратни метри във Вашия апартамент в Русе, без големи инвестиции. Ако разполагате с такова обширно подпокривно пространство, можете да се възползвате от нашите идеи за рационалното му използване.

За преустройството на мансардите в светли и проветриви помещения има два варианта: 1. Да се инсталират поредица от прозорци в покрива или да се поставят капандури. Първите са по-съвременно решение, но стилът на някои фасади налага използването на капандури. За да се постави капандура, е необходимо наклонът на покрива да е минимум 30 градуса. Освен, че са особено очарователни, през капандурите прониква и допълнително мека, приятна светлина, която ще направи помещението по-просторно. 2. Друг способ, чрез който можете да постигнете това, е като боядисате цялата покривна конструкция в бяло, а пода в тъмен цвят. По този начин ще се получи една своеобразна игра на обемите. Поставете достатъчно на брой осветителни тела, дори в най-ниските части на тавана. Така ще си гарантирате добра осветеност и в тъмната част на денонощието.

За да предпазите мансардите от слънчевата светлина през лятото или от студеното време през зимата, е необходимо да поставите изолация. За избора й се доверете на професионалист, но все пак двата основни вида са:

  • класически – със стъклена или минерална вата. Намира се в специализираните магазини под формата на рула, плоскости и др. с плътност 12 – 130 кг/куб.м. По-малката плътност е по-неефикасна през лятото, така че се съобразете с климата на района и с изложението на сградата.
  • ново поколение – с екофибри от коноп, лен или целулоза. Растителните влакна на конопа и лена имат същите изолационни показатели като тези на стъклената вата. Целулозата, произведена на основата на рециклирана хартия, се оформя в лесни за поставяне плоскости.

Тъй като в една мансарда обикновено няма достатъчно височина, за да оптимизирате максимално съществуващото пространство, бихте могли да използвате най-ниските части под наклона на покрива, за да монтирате направени по размера им шкафове и етажерки. По този начин няма да отнемате от останалата, висока част на помещението.

Много често, мансардата се използва за детска стая. Това е един чудесен вариант, ако в основния апартамент няма достатъчно място за направа на такава. Децата са особено доволни да имат свое кътче с такава визия. Изберете пъстри, ярки цветове за обзавеждането, на фона на бели или жълти стени и под.

Ето как лесно и ефикасно можете да се възползвате от това често пренебрегвано и смятано за мрачно и неугледно пространство и по този начин значително да увеличите жилищната си площ.