Главният прокурор Сотир Цацаров изрази отрицателното си мнението относно идеята „прокуратурата вън от съдебната власт”. След среща с президента Румен Радев, Цацаров заяви, че това е изразена позиция само от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предаде репортер на БГНЕС.

Мнението ми за изваждане на прокуратурата от съдебната власт е крайно отрицателно, категоричен бе главният прокурор. Прокуратурата и към момента е оценявана като виновник за всички вини, ако я изведем от сегашната й форма на контрол, ако въобще я изведем от сегашното й положение, няма ли да я направим далеч по-безконтролна, обърна се Цацаров към медиите.

Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на г-н Панов, каза още Цацаров и посъветва Лозан Панов да събере колегите си от ВКС и да ги попита дали те поддържат неговото становище.

Главният прокурор отбеляза, че по време на срещата си с президента, Румен Радев е показал детайлно познание на проблемите в съдебните системи. В президентската институция се води съвсем нормален и професионален разговор за това, което всеки нарича съдебна реформа, каза той.

Цацаров заяви, че с президента са потвърдили общата си позиция за проблемите на съдебната система, а именно, че не може само една или друга институция да са виновни за всичко. Трябва да се търси решение на всички проблеми и то в интерес на гражданите, добави главният прокурор.

Не мисля, че президентската институция е място, където трябва да се търсят вини, каза Сотир Цацаров на излизане от „Дондуков” 2. Той добави, че като главен прокурор няма право в президентската институция и пред държавния глава да разговаря за вина, било то за вина на институция или на конкретно лице.

Държавният глава се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.

Президентът Радев потвърди готовността си да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава след срещата.