Русенските компании „Каолин“ и „ЕМД Експертс“ ЕООД получиха две от наградите в тазгодишния конкурс „Най-зелените компании в България“, организиран за седми пореден път от b2b Media. „Каолин“ получи специалния приз за зелена инвестиция, а „ЕМД Експертс“ бе класирана на първо място в категорията „Био индустрия, зелен бизнес, бюти индустрия“.
„Каолин“, част от германската група „Кварцверке“, печели награда в конкурса на b2b Media за втора поредна година. През 2016 г. минната компания спечели трето място в категорията „Индустрия и производствен сектор“.
„ЕМД Експертс“ е млада компания, която също има връзка с германския бизнес. Тя е официален дистрибутор за България на немската „BioAktiv“ GmbH, производител на продукти за селското стопанство, животновъдството, грижата за домашната градина и домашните любимци и в обработката на оборските торове. В основата им са аеробните бактерии, които работят в присъствието на кислород и спомагат за бързото разграждане на отпадъчните вещества с органичен произход.
В тазгодишната надпревара за зелени Оскари се конкурираха компании от всички сфери на икономиката, общини, държавни предприятия и неправителствени организации. Отличия бяха присъдени в 16 категории, а освен тях бяха раздадени също и специални награди за „Зелена иновация“, „Зелена инвестиция“, „Безхартиен офис“ и медийните призове „Зелена медия“ и „Зелено перо“.