Специална комисия с експерти от различни институции от вчера тръгна на огледи в община Сливо поле, за да се установят точните размери на пораженията след падналата градушка на 1 юни. До този момент това беше невъзможно поради влагата, но експертите са вече на терен и правят обходи, които вероятно ще продължат няколко дни, каза кметът на Сливо поле Валентин Атанасов. Те ще преценяват процента на щетите и засегнатите, като след това в Министерството на земеделието и храните ще бъдат изпратени протоколи. Те ще бъдат два вида - за по-малко от 100% щети и за 100% засегнати площи. 
Общинското ръководство направи всичко възможно всеки, който има право, да бъде допуснат. Максимално ще търсим възможности да бъдат обезпечени хората и да няма откази, подчерта Атанасов. Той посочи, че на всички засегнати земеделски производители, пострадали от градушката, са раздадени предварително подготвени примерни варианти за попълване на заявленията, които след това се подават в общинската служба „Земеделие“. Наред с това такива молби има и при всички кметове на населените места, ако някой производител все още не е реагирал. 
Всичко това е било разяснено на земеделските производители на работна среща в понеделник, в която участва депутатът от ГЕРБ Андриан Райков, общинското ръководство и шефката на областната дирекция „Земеделие“ Борислава Братоева. Райков се ангажира да провери дали ще има диференцирано подпомагане за трайни насаждения след запитване на земеделски производител от Бабово.