В следващите дни Министерството на околната среда и водите ще представи план за действие с конкретни ангажименти и срокове срещу замърсяването на въздуха в Русе. Първите мерки ще бъдат насочени основно към най-критичния замърсител в града - „Монтюпе“, а какви ще са те, министър Нено Димов ще обяви при специално посещение в Русе. 
Това стана ясно на вчерашната среща между областния управител Галин Григоров, депутатите Искрен Веселинов и Пламен Нунев и министъра на околната среда и водите Нено Димов и неговия заместник Красимир Живков. На нея беше обсъдено разрешаването на неотложните проблеми със замърсяването на въздуха в Русе. 
Има твърд ангажимент от страна на министър Димов, че няма да се прави компромис с чистота на въздуха. Като пример той е посочил Бургас, където на завода, който е основен замърсител, са поставени пет условия, а ако те не бъдат изпълнени, може да се стигне и до затваряне. Предстои да се подготви документация, да се извършат необходимите проверки и да се оформят конкретните искания, които да гарантират чистотата на въздуха в Русе. 
А иначе срещата в екоминистерството беше първата визита в София на областния управител Галин Григоров, който подчерта, че ще бъде направено всичко възможно и няма да се спре, докато не се реши най-важният и наболял проблем за русенци.