Ново лечение прекъсва за повече от две години развитието на агресивна форма на белодробен рак, сочат резултатите от клинично изследване, съобщава Франс прес.

Прекъсването е за близо 3 пъти по-дълъг период в сравнение с ползваните понастоящем терапии.

Лекарството алектиниб ("Алеценса") на швейцарските лаборатории "Рош" блокира за 15 месеца по-дълъг период разпространението на недребноклетъчен белодробен карцином с генна мутация ALK в сравнение с медикамента кризотиниб ("Ксалкори") на конкурентната американска компания "Пфайзър".

Изследването обхванало 303-ма пациенти. "Никой не смяташе, че е възможно да се забави за толкова дълъг период развитието на белодробен рак в напреднал стадий, тъй като при повечето подобни терапии разпространението на болестта се прекъсва за около 12 месеца", заяви ръководителката на изследването д-р Алис Шоу от Масачузетската обща болница в Бостън.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

"Алеценса" и "Ксалкори" атакуват мутация на гена ALK, която е свързана с около 5 на сто от засегнатите от недребноклетъчен белодробен карцином и стимулира разпространението на ракови клетки.

Ежегодно са регистрирани около 12 000 подобни случая в САЩ и 140 000 в целия свят.

"Фактът, че въпросната терапия прекъсва разпространението на рак в напреднал стадий за повече от две години, като пречи на появата на метастази в мозъка, е сам по себе си голяма крачка напред в борбата с болестта - увери д-р Джон Хеймак от онкологичния център "Андерсън" към Тексаския университет в Хюстън, който не е участвал в изследването. - Благодарение на този напредък ще можем да помогнем на пациентите да живеят по-дълго и по-добре."