БФС трябваше да предаде на УЕФА вчера окончателния списък с българските участници в евротурнирите. 5 май бе последният срок за изпращане на заявките. 
Заседанието на Лицензионната комисия се проточи неимоверно - започна в 16 и завърши след редакционното приключване на броя. Драстичното забавяне породи основателни и логични съмнения, че тече бурен и сложен дебат кой отбор да вземе четвъртата евроквота - ЦСКА или „Дунав“. Както е известно, УЕФА спря „Армията“ от участие в евротурнирите, а „червените“ подадоха жалба в Касационния спортен съд. Според спецовете „Дунав“ бе безспорен фаворит пред отбора от столицата. 
Казусът е оплетен, истинска каша.  
Според правилника на БФС до лиценз в родния елит се допускат само клубове при най-малко 3-годишното  пребиваване на представителните им отбори в Първа лига. ЦСКА-София, регистриран като комбинация между 3 клуба, без да наследи фалиралия ПФК ЦСКА, не отговаряше на този критерий още през есента на миналата година, но игра сред майсторите. С разрешението и благословията на същия БФС.
А според УЕФА спазването на 3-годишното правило е задължително. Освен това Европейската централа не допуска клубовете да променят името и седалището си, за да получат лиценз, защото така се освобождават от задължения към кредитори. Една нова структура на практика нарушава интересите на кредиторите. А новата структура тук е по оста - „Литекс“ - „Чавдар“ /Етрополе/ - ЦСКА с тиренце. На практика излиза, че БФС е нарушил изискванията на европейската централа. 
Така вариантът е УЕФА да допусне русенския отбор като заместващ участник /вместо ЦСКА/ при положение, че подадените от БФС в Лион документи на българските клубове са оформени перфектно и без забележки.  
Има и подводни камъни. По принцип Касационният съд взема решение по всеки казус в рамките на 6 до 12 месеца. Бързата процедура се разглежда за няколко седмици. Експресният срок обаче пак ще остави в безтегловност ЦСКА и БФС, защото „червените“ подадоха жалба преди десетина дни. Накрая може да се случи така, че УЕФА да остави България без четвъртата квота. 
Участието в Лига Европа е сладка хапка дори и за най-слабите отбори. Само за мачовете от първия предварителен кръг, без значение дали ще отпадне, или продължи, всеки отбор ще получи от УЕФА сумата от 215 000 евро. 
А „Дунав“ уговори вече две контроли, насрочени след първите дни на лагера в Трявна. Русенските футболисти ще играят на 16 юни срещу „Берое“, а на 23 юни ще премерят сили с новака „Етър“.