Четири русенски професионални гимназии бяха сред 34-те наградени училища на повече от 100 години от цялата страна. По време на официалната церемония в Министерството на образованието красивите плакети за столетния принос в професионалното образование получиха директорите на ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“, по икономика и управление „Елиас Канети“, по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ и по облекло „Недка Иван Лазарова“. 
Две от тези гимназии са и в петицата на най-отдавнашните в България училища за професионално образование - Селскостопанската гимназия в Образцов чифлик и Икономическата гимназия. А пък най-най-старото такова училище в държавата е не друго, а именно Селскостопанската гимназия, която и днес продължава традициите на първото земеделско училище в България, създадено през 1879 година. Икономическата гимназия приема първите си ученици през 1883 година, прочутото Столарско училище, дало на Русе и на страната известни резбари, майстори на дърво, архитекти и художници, започва съществуването си през 1895 г. А Гимназията по облекло, бивше Стопанско училище, което днес е школа за бъдещи моделиери, дизайнери, конструктори на облекла, е отворило врати през 1896 г. 
По време на церемонията заместник-министърът на образованието Таня Михайлова поздрави директорите на училищата, които подготвят специалисти за икономиката и стопанските дейности в страната. И издаде една подробност. След като вече било извършено проучване на историята на най-старите професионални и занаятчийски училища в страната /то, впрочем, също започна от Русе/, отначало било решено да се връчат плакети само на първите 10 гимназии от списъка със столетните школа. След това обаче в министерството стигнали до единодушното мнение, че трябва да бъдат поздравени и отличени всичките 34 гимназии, които са надхвърлили стоте години в биографията си. И се надяват това да бъде стимул ръководствата им да работят още по-упорито и всеотдайно за каузата на професионалното образование. 
Два дни след церемонията по време на Деня на отворените врати в ПГ по селско стопанство директорката Милена Досева припомни богатата интересна история на училището, което първо в България поставя началото на професионалното образование. Което, разбира се, не се е наричало така - поне в указа от 13 декември 1879 г., с който се създава практическото земеделско училище „Образцов чифлик“, с двегодишен курс на обучение по подобие на френските ферми-школи. 4 години по-късно училището става средно земеделско, а годините на обучение вече са три. В него се подготвят младежи, които да се занимават с растениевъдство, лозарство, градинарство, овощарство, пчеларство и животновъдство. Чехът Франц Хител оглавява организацията на високопроизводителна дейност в училището с помощта на модерни за времето селскостопански машини. Оборудвана е метеорологична станция, а през 1886 г. се създава опитно поле, където по-късно са създадени първите български сортове пшеница. Засадена е и овощна градина с елитни сортове ябълки, круши, праскови, кайсии. В училището правят калеми и фиданки за цяла Северна България, а учителят Карл Бец издава богато илюстриран учебник по овощарство - първото безценно помагало не само за учениците, а и за земеделците в страната.
В училището за първи път в България започват да отглеждат американската лоза, засажда се първото терасовидно лозе, внедрени са първите разборни кошери. В учебната млекарница се произвеждат разнообразни европейски сирена. И тъкмо тук се създава технологията на производство на бяло саламурено сирене и на прочутия кашкавал „Витоша“. Поставената на научни основи работа и възрожденската всеотдайност на преподаватели, специалисти и техните ученици носят първите златни медали от изложения в Париж, Лиеж, Милано.
Днес учениците в ПГ по селско стопанство, които усвояват тънкостите на фермерството и ветеринарната медицина, си дават сметка за традициите на гимназията и за шанса да се обучават в най-старото професионално училище в България, убедена е директорката Милена Досева. И се надява, че „ако сме еднакво отговорни и към славното минало, и към трудното настояще, само така можем да отстояваме добро бъдеще“.