След опустошителната градушка, ударила община Сливо полe миналата седмица, овощарите от региона са харесали френска технология за разбиване на градоносни облаци, която да ги опази от следващи такива бедствия. Това съобщи за „Утро“ Павел Спасов от Съюза на Дунавските овощари.
Където е ударила градушката от дърветата са останали само скелети. Няма да се оправят и следващата година, каза Спасов. Повечето овощари имат застраховки, които обаче ще покрият само направените разходи за настоящата реколта. За евентуална печалба фермерите ще трябва да разчитат само на градините си в други землища, останали далеч от бурята. 
Всички варианти за опазване на дръвчетата от градушки излизат много скъпо, показва проучване на браншовия съюз. На някои места в Южна България покриват градините с мрежи, но една такава излиза 4-5 хиляди лева, така че за 100 дка ще е необходима сума от 400 хил. лева, което е непосилно за фермерите. Не може и да се разчита на държавната служба за борба с градушките, тъй като тя е установена в Южна България и не покрива нашия регион, а за разширяването на покритието са нужни поне 11 млн. лева. 
Най-практичният вариант според Спасов е френска система за борба с градушките, която да се прилага на местно ниво. Тя включва радар, който покрива 60 км периметър и дава 100% гаранция за откриване на градоносен облак. По него може да се стреля с оръдие или с установка, които обстрелват облака с балони с хигроскопична сол. Така при попадение градушката ще се превърне в дъжд.
Идваха от френската фирма, направиха ни презентация. Един радар струва 65 000 евро, 1500-2000 евро е установката, а оръдието - 32 000 евро. Вече не са някакви непосилни суми за 800 дка градина, която можеш да опазиш с тях. Ще пробваме да намерим финансиране и по линия на Местната инициативна група Сливо поле - Тутракан - Главиница, обясни Спасов.