Дунавска индустриална зона „Тегра“ или съкратено ДИЗ „Тегра“. Така ще се нарича вече територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене, на която в момента са разположени 45 фирми с около 2500 човека персонал. Зоната ще носи името на античната крепост Тегра, съществувала по римско време край Мартен. Това стана ясно на вчерашната церемония по награждаване на призьорите в конкурса за ново име на площадката, обявен от работещите на нея компании. Събитието уважиха областният управител Галин Григоров, зам.-кметът Наталия Кръстева, кметът на Мартен Димо Тонев, мениджъри на фирми и др.
За конкурса са получени 172 предложения от 60 човека. Окончателният вариант е избран на общо събрание на фирмите от зоната, като компилация от няколко предложения. По тази причина за конкурса не бе присъдена първа награда, но организаторите запазиха непроменен наградния фонд, като присъдиха два втори приза - на Станимир Сяров и Бюлент Идиризов, три трети и един поощрителен. Наградите връчи управителят на „Булмаркет ДМ“ Станко Станков, който бе домакин на церемонията.
Търсехме обединително название, което да е лесно произносимо и да се изписва и на чужд език. Много трудно беше да обясняваме на чужденците какво означава КТМ, а и на по-младите това име не им говори нищо, обясниха организаторите на конкурса. Предстоят стъпки за официализиране на новото название на зоната, което трябва да бъде отразено от юристите на фирмите и общината в множество документи. Предстои и конкурс за графично лого на Дунавска индустриална зона „Тегра“.