Най-после Министерството на културата публикува имената на допуснатите до участие в конкурса за директорското място в Русенската опера. Това стана на 2 юни, цели 46 дни след като на 18 април изтече срокът за депозиране на документи. 
До конкурса са допуснати Георги Симеонов и Иван Кюркчиев, сочи публикуваното на сайта на министерството съобщение. Не е допуснат Иво Венков. Датата и часът на провеждане на конкурса ще бъдат съобщени на кандидатите, се посочва на сайта. 
Георги Симеонов е оперен режисьор, стажувал при именития Франко Дзефирели, има доста постановки с екипа на операта в Русе. Иван Кюркчиев, който в последните години се занимава с продуцентство и организация на турнета, е бил директор на Русенска опера от 1995 до 1998 г.  
Както „Утро“ писа, постът на директор на Русенската опера бе овакантен през януари, когато тогавашният директор Найден Тодорв спечели конкурс и бе назначен за шеф на Софийска филхармония. Впрочем, в поредица от интервюта за столични вестници и телевизии в последните няколко месеца Найден Тодоров нито веднъж досега дори не е споменал с половин дума Русенската опера, която той управлява безметежно в продължение на цели 11 години.