Различни сценични жанрове ще бъдат представени по време на театралните дни „Театърът такъв, какъвто е...“, които започват на 7 юни. Това съобщи вчера директорът на драматичен театър „Сава Огнянов“ Орлин Дяков, който обясни, че тази нова форма сменя досегашната театрална работилница. 
На 7 юни ще гостува моноспектакълът „От роля в роля или смях без завеса“, който представлява биографичен шоу разказ на известния актьор Николай Урумов. 
На 8 юни от 17 ч в малката зала „Константин Димчев“ русенци ще имат среща с Рада Москова, която ще представи най-новата си книга „Почти живот“. В Русе авторката на сценариите на няколко от най-успешните български филми като „Куче в чекедже“ и „Горе на черешата“ ще пристигне заедно със своя не по-малко именит син - Теди Москов. Същата вечер от 19 ч на Голямата сцена ще бъде показана неговата постановка за възрастни във варненския куклен театър „Пурпурният остров“. 
На 9 юни е спектакълът на русенския театър „Бурунданга“. А на 10 и 11 юни предстоят „гвоздеите“ в програмата на тазгодишните театрални дни: два улични невербални спектакъла на новата трупа на театър „Тудор Виану“ от Гюргево. Тази година няма да ни гостуват актьорите от букурещкия театър „Маска“, които русенци винаги аплодират с огромно удоволствие, каза Орлин Дяков. И обясни, че в гюргевската трупа в момента работят доста актьори от театъра на Михай Малаймаре, които без да повтарят неговите прочути „Маски“ с техните възхитителни безсловесни истории, правят подобен театър - също без думи и също с много прецизно въздействие. На 10-и спектакълът се казва „Падащи капки“, а на 11-и - „Истории на стария грамофон“. И двете представления ще се разиграят на площад „Свобода“ от 19 до 21 ч. 
С новия директор на гюргевския театър Козмин Крецу замисляме и една съвместна постановка, издаде Дяков. Той ще напише сценарий и ще осигури сценографията и музиката, а Крецу ще се погрижи за хореографията на спектакъл по мотивите на легендата за майстор Манол. Оказа се, румънците имат същия сюжет, обясни Дяков и добави, че спектакълът ще бъде невербален и в него ще се включат и русенски, и гюргевски актьори. Премиерата се планира за началото на декември.