Една гола амбиция, връзки тук-там и сериозна уж кесия не вършат работа в българския футбол. 
Ето - „Нефтохимик“ и „Локомотив“ /Горна Оряховица/ влязоха през миналата година в Първа лига с „молба за участие“ и БФС им разреши, за да натъкми група от 14 отбора. И „нафтата“, и „железничарите“ се намърдаха в групата без „спортни резултати“ /цитатът в кавичките е на същия БФС/. И точно тази липса ги настигна неумолимо. 
„Локо“ изпадна директно с трима различни треньори в кампанията си и вагон чужденци с трудни и екзотични имена. 
Беззъбият „Нефтохимик“ се даде почти без бой на „Витоша“ /Бистрица/ в баража и също отлетя към втория ешелон. „Спортният резултат“ в Бургас бе оставката на изпълнителня директор Николай Тодоров и предизвестеното напускане на старши треньора Христо Янев. Край морето вече се говори, че „нафтата“ е пред разпад и дори може да не започна участието във Втора лига.
Долу-горе натам вървят нещата и в Горна - вагонът с чужденци ще бъде опразнен след хвърлените доста сериозни пари. Всъщност, така и не се разбра докрая кой наля толкова много левчета в този странен „Локомотив“. Който ги наливаше, вече няма да се ръси за „представления“ във Втора лига. Купонът бе кратък и свърши.  
Какво вместо „Нефтохимик“ и „Локомотив“ идва като свежа кръв в елита на България? „Витоша“ от водещия се за село софийски квартал Бистрица. Кой стои зад отборчето от това село с около 4500 жители? Как се издържаше досега и как ще се издържа занапред? Кой финансира този клуб - никой не казва.  
Публиката на „Славия“ вече може да е спокойна, че няма да е на последното място по посещаемост. „Бистришките тигри“ ще играят само пред роднини, приятели и някой заблуден страничен фен.    
И „Септември“ е от модификацията на „Витоша“. Там поне се знае, че клубът се финансира от могъщия и амбициозен бизнесмен Румен Чандъров. На първо четене изглежда, че мачовете на „септемврийците“ ще вървят пред един файтон повече народ в сравнение с витошката торсида. Има някаква логика - все пак този клуб бе някакъв фактор през 60-те години. Но то беше толкова отдавна!
„Витоша“ и „Септември“ са на път да повторят звездното политане и падане на подобни феномени като „Олимпик“ /Галата/ и „Любимец“. И да изчезнат от сцената за един сезон.
Е, и? Точно тези отбори ли ще вдигнат нивото на играта? Да, взеха баражите си по честен начин, но те ли ще са притокът на силна кръв, от какъвто има нужда българският футбол? Тяхната съдба най-много да ни припомни за филмирания роман на Пер Улоф Екстрьом „Тя танцува едно лято“.