Лихварство ли е раздаването на 88 180 лева и 17 000 долара, причиняване  на 134 611 лева вреди на клиентите според прокуратурата и получаване на 42 976 лева? На този въпрос трябва да отговори днес Апелативният съд във Велико Търново, който ще гледа по искане на държавното обвинение дело срещу 82-годишния Димитър Д. от Русе.
Съденият за лихварство пенсионер вече бе оправдан в Русе, където магистратите решиха, че не е извършил престъпление, въпреки че наистина е давал много пъти заеми срещу лихва 1.2%-2% месечно. Някои от кредитите завършили при частен съдебен изпълнител, който трябвало да ги събира от длъжниците, които не могли да върнат парите навреме. Отхвърлен е и гражданският иск на племеницата Мария Г. за 91 635 лева, с които жената твърдяла, че е ощетена от вуйчо си. 
В съдебната зала в Русе Димитър заяви, че не е престъпник, защото е давал парите от добросърдечие и милозливост, а не за да печели от лихвите и затрудненията на хората. 
Съдът се съгласи с него, защото Димитър има доходи от пенсия, ренти и наеми и не се издържал от лихвите по кредитите. Освен това те били давани на ограничен кръг хора (един приятел, трима роднини и ТПК „Прогрес“), макар и на някои многократно. В същото време дядо Димитър живеел съвсем скромно във вилна зона край Левента и не демонстрирал пари и възможности. С тези мотиви русенските магистрати оправдаха възрастния човек, но с това не се съгласи прокуратурата, която пусна протест и така делото стигна до Велико Търново.  У