Виктория ИВАНОВА
Няма какво да мисля! Твърдо сме решени, че продължаваме обучението си в гимназията по селско стопанство в Образцов чифлик. Това споделиха Мариян и Александър, които вчера бяха сред посетителите на Деня на отворени врати в първото земеделско училище в България - Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“. 
Ръководството на училището посрещна двете момчета от Ветово, които заедно със своите родители имаха възможност да се запознаят с преподавателите и да придобият лични впечатления от гимназията. 
Мариян и Александър, както и десетки други ученици, които тази година завършват седми и осми клас и искат да кандидатстват, получиха подробна информация за добрите социални услуги, които гимназията предлага. Сред тях са безплатно и здравословно хранене на всички ученици в училищния стол, общежитие с минимална такса, което за социално слабите ученици е безплатно, както и безплатни шофьорски курсове - категории В и Т и безплатни курсове за работа със земеделска техника. 
Многократно сме организирали Дни на отворените врати в гимназията, като този път решихме събитието да е в неделя, тъй като е свободен ден и родителите спокойно ще могат да се запознаят с условията на обучение, като разчитаме на лични срещи и комуникация. Същевременно вратите ни винаги са отворени за всеки ученик и родител, подчерта директорката на първото земеделско училище в България Милена Досева. Тя припомни, че базата съществува от 1865 година и с цялата отговорност към това славно минало успяват да поддържат тези условия за практическо обучение, които са едни от най-силните страни на училището. 
Имаме учебен полигон, 1000 дка обработваема земя, три животновъдни ферми и се надяваме, че учениците ще могат благодарение на тази база, на усилията на учителите, да участват в един интензивен учебно-практичен процес и природната им интелигентност да се развива в благоприятна за бъдещето им насока, посочи още Досева. 
Приемът след седми клас в Гимназията по селско стопанство „Ангел Кънчев“ е по професия „Техник на селскостопанска техника“, специалност „Механизация на селското стопанство“. След осми клас има три професии: „Фермер“, „Ветеринарен техник“ и „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост.