С нов впечатляващ успех се поздравиха вчера в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. Отборът на гимназията се класира на първо място в националното състезание „Социални иновации“ - „Джуниър Ачийвмънт България“. Учениците Петър Христакиев, Селин Исметова, Серджио Авакян и Ема Хасанова от отбор „Lucratives“ впечатлиха журито с иновативната си идея „Alleviation“ („Облекчение“). Идеята на младите русенци е създаване на интерактивна гривна, която автоматично сигнализира медицински екип, ако се нарушат жизнените показатели на пациента, а също и на медицински дрон, снабден с аптечки и дефибрилатори.
Младите икономисти спечелиха със завладяваща презентация и видеоклип, които им осигуриха първото място в националния етап на състезанието. В надпреварата участваха 200 отбора от цялата страна, като до финала бяха допуснати само 8 от тях.
Първото място на гимназистите от „Елиас Канети“ ги изправя пред ново предизвикателство: те ще представят България на световния кръг на състезанието, който ще се проведе онлайн и ще бъде оценяван от международно жури. Младежите и техните преподаватели очакват с нетърпение да бъде обявена датата на световното по социални иновации.