Буря от 10-та степен по 12-степенната скала на Бофорт и градушка събори дървета, вдигна във въздуха керемиди и унищожи реколтата на близо 10 000 декара в шест села в Сливополско. 
Стихията се разразила около 19 часа и продължила 5 минути, като падналата градушка е била с размери на грахово зърно, валял е и силен дъжд. Вятърът е достигнал до 88 км/час и предизвикал 9 бала вълнение в Дунав край Ряхово, съобщи ръководителят на Метеорологичната обсерватория в Русе към Националния институт по метеорология и хидрология Емил Иванов.
Бурята повалила четири дървета на пътя Русе-Силистра, които обаче са отстранени по най-бързия начин. Паднали дървета имаше и в Русе, макар че тук вихрушката бе малко по-слаба.
В Кошарна са наводнени две къщи, а в Кацелово мълния запалила и изгорила покрив. 
Напълно е съсипана реколтата в Сливо поле и селата Ряхово, Кошарна, Стамболово, Борисово и Юделник, особено силно пострадаха овощните градини, каза за „Утро“ кметът на Сливо поле Валентин Атанасов.
Производителите на зеленчуци също не са подминати. Полуразрушените им оранжерии ще трябва да се правят наново, а това означава влагане на хиляди левове. По-лошото е, че продукцията в парниците вече е била готова за бране и така загубите стават двойни.
В поразената община бе обявено частично бедствено положение, като отрано сутрин вчера шест екипа на „Енерго-Про“, ВиК и дърводелци работеха в засегнатите населени места. В тях беше нарушено водоснабдяването и електроснабдяването, тъй като извършваните дейности налагаха поетапното спиране на тока, но няма бедстващи хора.
Тепърва ще се прави оценка на щетите, като от общината ще подготвят документи и ще кандидатстват за държавни средства за преодоляване на последствията от бедствието. Областният управител Галин Григоров се запозна вчера с последствията от градушката и ураганния вятър и обеща съдействие на засегнатите.
По груби оценки към 95% от посевите в землищата на Борисово, Ряхово и Сливо поле, най-вече царевицата и слънчогледът, са забити в земята, съобщи директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Борислава Братоева. 
В понеделник експерти на дирекцията ще тръгнат на огледи, за да установят точните размери на пораженията.
Ако посевите в нивата са напълно унищожени, земеделците ще бъдат компенсирани от държавата. Дори и пораженията да са по-малки обаче, те ще имат нужда от констативните протоколи на комисиите, тъй като трябва да ги представят на застрахователите (това важи за малцината застраховани), на НАП и други институции.
Председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Красимир Вълев съобщи за „Утро“, че на среща във Велико Търново миналата година браншовата организация е поискала официално от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ да включи и Русе в защитаваните от нея територии. Молбата обаче била отклонена, тъй като районът ни не бил сред застрашените от градушки.