С военни маршове и възрожденски мелодии на общинския духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев и с изпълнението на патриотична песен от децата от хор „Св.Георги Победоносец“ започна вчера честването на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Това беше и първата официална церемония пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение след неговото откриване преди година. Там беше строен почетен караул, а десетки русенци сведоха глава пред подвига на Ботев. Сред присъстващите бяха областният управител Галин Григоров и заместниците му Свилен Иванов и Валентин Колев, председателят на общинския съвет Христо Белоев, кметът Пламен Стоилов и други официални лица.
На втори юни честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел. Днес трябва да погледнем себе си и да си отговорим на въпроса: Дадохме ли ние всичко от нас за нашата свобода и дали я ценим? Днес, когато се изправяме с гняв едни срещу други, когато се делим на тези и онези, не забравихме ли тяхното „ние“? Нашите деди ни научиха, че само когато сме единни, само тогава сме силни. От разстоянието на времето от нас не се иска да загиваме достойно за България, а да живеем достойно за нея, подчерта в словото си областният управител Галин Григоров. Той призова българите да бъдат заедно, защото няма враг, който да е по-силен от нашата вяра, от българското слово и от българския дух!
Заупокойна молитва отслужиха свещеници от русенската митрополия, а точно в 12 прозвуча воят на сирените. Накрая пред Мемориала бяха поднесени венци и цветя от политически партии, организации, институции и граждани.