16 деца и младежи с увреждания от Русе потеглиха вчера на екскурзия за Букурещ, след като майките им успяха да съберат средства чрез благотворителна кампания. Мечтата на децата бе да посетят зоологическата градина в румънската столица и тя вече е реалност благодарение на клуб „Майки със смели сърца“.
Серия от инициативи събираха пари още от есента, но най-голям отзвук сред обществеността имаше двумесечният благотворителен базар на мартеници, изработени собственоръчно от майките на децата с увреждания. Кампанията бе подкрепена от много хора и резултатът е пътуването на децата, повечето от които за първи път излизат извън Русе.
„Децата имат нужда да бъдат изведени, имат нужда да видят нещо повече от четирите стени“, сподели председателят на клуб „Майки със смели сърца“ Стойка Панагонова.
Децата с нетърпение са чакали пътуването, а някои не са спали от вълнение, разказаха родителите. И допълниха, че организацията не е лесна - качват се инвалидни колички, децата се носят на ръце до седалките на автобуса, но емоцията си заслужава. Заедно с тях пътува и медицинско лице, което да помогне при необходимост.
В Букурещ децата имаха обиколка из града с екскурзовод, посетиха зоологическата градина и Природонаучния музей, хапнаха и от прословутите румънски гевреци. Пътуването им се осъществи с помощта на русенска транспортна фирма, чиито собственици също имат дете с увреждане. Те осигуриха безплатен автобус, на който бе заредено единствено нужното гориво. В зоологическата градина пък направиха отстъпка в цената на билетите за русенчетата.