Традиционен китайски танц приятно изненада във вторник вечерта русенци, които бяха насядали по пейките или преминаваха през градската градина. Пет момичета в типични за източната страна облекла и с червени ветрила в ръцете създадоха много настроение и събудиха любопитството на минувачите. А имаше много какво да се види по време на традиционния вече Ден на китайската култура, който за втора поредна година превърна площада пред общината в територия за традиции и обичаи на древната азиатска държава. Той бе организиран от СУ „Васил Левски“, институт „Конфуций“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В събитието участие взеха преподаватели и ученици, а целта беше да бъдат представени паралелките по китайски език в най-голямото русенско училище и знанията и уменията, които децата получават от обучението в тях.
Освен танците, красивото изписване на китайски йероглифи беше другата демонстрация, която се радваше на голям интерес от деца и възрастни. Калиграфското изкуство беше представено от китайска студентка, която като доброволка е дошла в Русе, за да обучава учениците в китайската паралелка. С много емоции и смях бяха съпроводени опитите на смелчаци да се хранят с традиционните за Китай клечки, с които се опитваха да си вземат ядки от малка купичка. Други от посетителите се научиха да изработват различни възли, трети да правят различни фигурки от хартия - традиционно занимание за малки и големи в далечната страна.
Всички тези умения учениците в китайските паралелки в СУ „Васил Левски“ придобиват благодарение не само на интензивното обучение по език. В различни свободно избираеми часове те опознават китайската култура, подготвят се за различни езикови състезания, които им дават възможност да участват в олимпиади в Китай. С идеята възпитаниците му не само да учат за традициите и обичаите на китайския народ, но и да се докоснат реално до тях, училището организира различни събития, на които младите китаисти демонстрират наученото. Най-голямото и пъстрото е Денят на китайската култура в края на учебната година, когато се дава възможност на русенци да се потопят в непознатия и заради това толкова привлекателен свят на древни умения и изкуство.