Американският президент Доналд Тръмп е взел решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщава американският информационен портал „Аксиос“, позовавайки се на двама свои източници.

Медията посочва, че процедурата по оттеглянето от договора в момента се разработва от малка правителствена група, в която влиза и ръководителят на американската Агенция за защита на околната среда (АЗОС) Скот Прюит. Тяхната задача е да решат дали Вашингтон да инициира пълно официално оттегляне – което може да отнеме до три години, или директно да излезе от Договора на ООН за климатичните промени, на който се основава Парижкото споразумение.

„Аксиос“ посочва, че оттеглянето би изпратило агресивен сигнал до останалата част на света, че САЩ не поставят като свой приоритет борбата с климатичните промени и по този начин заплашват да навредят на цялото споразумение.

В същото време подобно решение от страна на Тръмп ще постави САЩ наравно със Сирия и Никарагуа, които са единствените две държави извън Парижкото споразумение.

Изданието посочва, че причина за решението на президента е станало писмо от 22 републикански сенатори с искане за отказ от договора.