През последната година „Енерго-Про“ отбелязва постоянно нарастване на броя на клиентите, които заплащат сметките си за консумирана електроенергия по безкасов път. Същата тенденция се наблюдава и при разплащанията, свързани с ползване на други услуги на компанията. 
Компанията е предоставила на своите клиенти редица възможности за плащане по безкасов път - директен дебит, през банкомат, с интернет банкиране или през системата за електронно плащане ePay.bg. Най-голям ръст се забелязва при разплащанията през системата на ePay.bg. През април 2017 година над 23% повече клиенти са избрали този начин на плащане в сравнение със същия месец на миналата година. Значително повече са и извършените плащания с интернет банкиране. 
Близо 10% по-малко клиенти са избрали физическото посещение на касите в клиентски център на компанията, за да заплатят своите месечни задължения за консумирана електроенергия през април 2017 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Над 7% по-малко са и хората, които са използвали касите в Български пощи за заплащане на сметките си за ток.