8 години затвор и 1200 лева глоба даде Окръжният съд на Мариян Димитров, предизвикал катастрофа със загинал и тежко ранени по пътя Русе-Варна. 
Младежът, роден през 1990 г., седнал с 2,18 промила алкохол в кръвта зад волана на „Фолксваген Венто“ в нощта на 2 срещу 3 септември миналата година. На всичкото отгоре той нямал и книжка, за което вече бил наказан административно преди по-малко от година. 
След 4 сутринта той изгубил контрол над возилото и навлязъл в насрещното движение, като се забил челно в движещ се в посока Русе автомобил. 
Въпреки че не се движел бързо - с около 55 км/ч, ударът бил силен и довел до смъртта на другия шофьор, Стефан Данаилов. Пътуващото в колата семейство получило много наранявания, някои от които животозастрашаващи. Най-голям обаче бил малшансът на човека зад волана - съсед на пострадалите. Той карал хората от Щръклево, където живеели той и те, до Русе, тъй като детето им било болно и се нуждаело от лекарска грижа. Платил добротата си с живота си. 
Виновният шофьор също пострадал и понастоящем се придвижва с патерици, с които беше и в съдебната зала. 
Прокурорът Надежда Митева поиска 12 години лишаване от свобода за Димитров заради катастрофата, както и още две години за това, че шофира без книжка, преди да е изтекла една година от административното му наказание за същото нарушение, както и 1200 лева глоба. 
Въпреки опитите на адвоката да се пребори за по-леко наказание на клиента си, съдът се съобрази с мнението на прокуратурата и даде поисканото наказание, но тъй като делото се гледаше по съкратената процедура, санкцията беше намалена с една трета и стана 8 години. Двете години пък отпаднаха, тъй като според българското законодателство когато някой получава две или повече наказания в един процес, се налага само най-тежкото. Глобата обаче остана. 
Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.