Повече от добро представяне и класиране на авторитетното 12 място в категорията „Прототипи с електрическа батерия“ - това е резултатът от поредното участие на отбора на Русенския университет в традиционния екомаратон на енергийния гигант „Шел“, който приключи в неделя на специално изградената в британската столица Лондон писта. Усъвършенстваният и олекотен болид „DTT“, кръстен на катедра „Двигатели и транспортна техника“ в Транспортния факултет на университета, измина 360 километра с 1 киловатчас електричество. По дневна тарифа на „Енерго-Про“ за граждани цената на енергията /без мрежовите услуги/ е малко над 13.5 стотинки. По нощна тарифа цената на пробега е още по-впечатляваща - малко над 5 стотинки.
Другите ни участници също се представиха много достойно в десетата година, откакто български отбори се състезават в най-известния и масов екомаратон в света. Екипът на Техническия университет в София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, се класира на трето място в Европа, а учениците от Чепеларе, участващи в категорията на русенския тим, подобриха с три места класирането си от миналата година и завършиха 22-и.
„Връщаме се с добри резултати от състезанието и силна мотивация догодина да покажем повече на колегите от другите страни и да им потвърдим, че в България също имаме потенциала да прекроим бъдещето на транспорта“, споделиха българските участници в състезанието. 
„Доволна съм от постиженията и на трите български отбора. Първите десет години българско участие в Shell Eco-marathon бяха подготовката, в следващите десет съм сигурна, че нашите ученици и студенти ще поемат инициативата“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на „Шел България“.
171 отбора от 29 държави в Европа и света се събраха в Лондон, за да се състезават в едно от най-престижните надпревари, в която участниците намират решения на глобални инженерни и енергийни предизвикателства.
От тази година „Шел“ организира и нов предварителен кръг под името „Shell Eco-marathon Challenger Event“. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Тестовете ще се проведат във Франция и в Турция, а в тях ще участват три български отбора. Двата са от Русе - втори екип от Русенския университет и състав от гимназията по механотехника, а третия е на гимназията по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.