35 трудови договора на работници от „Русенска корабостроителница Запад“ вчера бяха прекратени след намесата на омбудсмана Мая Манолова. До края на седмицата ще бъдат прекратени и договорите на останалите около 70 работници. По този начин те ще могат да се регистрират в Бюрото по труда, да започнат друга работа, да имат необходимия набор от документи за пенсиониране и да получават различни социални плащания.
Манолова подчерта, че е важно в тримесечен срок да започне производството по несъстоятелност, за да могат работниците да си получат гарантираните 1200 лева. 
Тревожно е, че според действащото законодателство възможностите са минимални. Отново се сблъскваме с изключително мудна работа на съда. 
Една година се точи започването на това производство, а началната му дата е важна за работниците, защото от нея зависи дали ще си получат плащанията от фонда за гарантиране на вземанията на работници от фалиращи предприятия. Ако това не се случи в рамките на 3 месеца, гарантираните от държавата 1200 лева на всеки един от работниците ще бъдат загубени, обясни Манолова и показа документ от 26 страници, който описват съдебно производство, което още не е започнало. 
Тя беше в Русе по покана на работниците от Корабната във връзка с проблемите на предприятието и неизплатените заплати. В срещата по тяхно настояване не участва директорът на предприятието Митко Димитров. Направихме опит да се срещнем с временния синдик, с директора и всички лица, които имат отговорности към Корабната, но въпреки настойчивите ни молби временният синдик не се свърза с нас, допълни Манолова. 
Омбудсманът отбеляза, че са необходими промени в законодателството, които тя вече е внесла. А именно промяна в начина, по който работи фондът за гарантиране на вземания, като тримесечният срок трябва да отпадне или да бъде заменен с едногодишен. 
Манолова посочи още, че работниците са четвърти по ред кредитори, като първите три са ипотекарни, заложни кредитори, а имуществото със сигурност няма да стигне да бъдат удовлетворени техните претенции, за да останат средства и за работниците. В крайна сметка чашата студена вода ще бъде изпита от работниците, което е абсолютно несправедливо и което може да бъде поправено, отбеляза Манолова. В тази посока е и другото предложение за промяна - работниците да минат от четвърти в първи ред на привилегированите кредитори, така че при осребряване на имуществото те да са първите, които да могат да си получат дължимото.
Третото предложение на Манолова е да бъде невъзможно прехвърлянето на собственост на търговски дружества, ако не са изплатени всички дължими суми на работниците, както е в случая с Корабната. 
Мая Манолова се ангажира да сезира прокуратурата и транспортния министър, да изиска проверка от Инспекцията по труда за това внесени ли са осигуровките на работниците в НАП, за да са спокойни тези, на които им предстои пенсиониране, че ще получават пенсии в пълен размер. Ще настояваме пред народните представители да се захванат в спешен порядък с промени в законодателството, защото при сега действащите закони много малко може да се направи, допълни още Манолова.