Резултатите от изследванията дали има разлика в качеството на стоките на големи компании, продавани в Западна Европа и в България, ще станат известни между 15 и 22 юни, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Проверката беше анонсирана още в началото на март от служебния министър Христо Бозуков, след като словашко изследване установи разлика в качеството на продуктите, а Вишеградската четворка настоя за спешни мерки. 
Ще се проверяват пет групи продукти - шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Те ще бъдат сравнени с аналозите си, продавани в Западна Европа, за да се установи дали има разлика в качеството.
През тази седмица са били купени над 30 вида стоки от Германия и Австрия, а следващата предстои да се вземат и идентичните на българския пазар, за да започне анализът. Ще се сравняват етикетите за съставките, които съдържат продуктите, след това ще се проверява доколко самите продукти съответстват на описаното в етикетите и накрая ще се сравняват цените. Изследванията ще се правят в български акредитирани лаборатории.