Седем нови полицейски автомобила „Киа“, оборудвани с мобилни камери, и два употребявани мотоциклета „Ямаха“ и БМВ ще получи до края на тази седмица Областната дирекция на МВР. Превозните средства са предоставени от вътрешното министерство и са изцяло за нуждите на сектор „Пътна полиция“. Още се уточнява за кои точно районни управления ще бъдат патрулките, но по първоначални данни четири от тях трябваше да бъдат за КАТ-Русе, а останалите три за Бяла, Две могили и Сливо поле. Мотоциклетите със сигурност остават за нуждите на русенските пътни полицаи.
Новите полицейски коли ще се използват за контролиране на скоростта по пътищата в региона и особено в отсечката Русе-Бяла, където стават най-много катастрофи със загинали. За миналата година на този път 7 човека намериха смъртта си, а 89 бяха ранени при станали общо 249 катастрофи. От началото на тази година на тази отсечка има един загинал и 35 ранени в над 30 инцидента.
Кървавият път Русе-Бяла -Велико Търново бе един от обсъжданите по време на извънредното заседание на премиера Бойко Борисов с част от министрите в събота, на което се взеха спешни мерки за ограничаване на войната по пътищата. Една от тях е да се затегне контролът върху скоростта, като има идея за тази цел Пътна полиция да ползва камерите на Агенция „Пътна инфраструктура“, които отчитат броя на превозните средства по някои основни пътища. Друга идея е за затягане на правилата за дрогираните шофьори. Беше отчетено, че все повече водачи управляват коли след употреба на наркотици, което е много по-трудно доказуемо и установимо при проверки на пътя. За целта се предвиждат промени в съответната наредба, засягащи технологията на изследванията за наличие на упойващи вещества във водачите, за да не падат данните в съда като доказателство. В момента проверките се правят с дрегери, които отчитат алкохола, но много пияни шофьори отказват кръвна проба, за да не се установят и наркотични вещества в кръвта им. Освен това се предвижда новите дроги да бъдат включени в наредбата за забранените наркотични вещества. Така употребилите ги шофьори няма да се измъкват с леки наказания, а ще бъдат лишавани от право да карат автомобили.