Първата сензация на „Ролан Гарос“ е факт. Анжелик Кербер стана първата лидерка в световната ранглиста, която отпада от турнира още в първия кръг на турнира от началото на Оупън ерата. Германската тенисистка отстъпи с 2:6, 2:6 от рускинята Екатерина Макарова след 82 минути игра.

Макарова направи два пробива в сервиса на Кербер през първия сет, а в началото на втория стори същото и поведе с 3:0. Германката върна единия брейк, но веднага след това отново загуби своя сервис гейм. Последва нова бърза размяна на пробиви, а рускинята стигна до победата с първия си мачбол.

Така Кербер за втора поредна година отпада в първия кръг на „Ролан Гарос“, след като през 2016-а загуби от Кики Бертенс. След като спечели Аустрелиън Оупън и Ю Ес Оупън през миналата година, германката още няма спечелен турнир от началото на 2017-а.

Откритото първенство на Франция по принцип не приляга на стила на Анжелик Кербер. От 10 участия само един път е достигала до четвъртфиналите. С днешния си успех 28-годишната Макарова си гарантира среща във втория кръг с победителката от мача между Леся Цуренко и Катерина Козлова.